Nieuwe textieltentoonstelling in het Stedelijk Museum: UNRAVEL (2024)

Cecilia Vicuña, Cecilia Vicuña, Quipu Austral (detail), 2012. Collectie 49 Nord 6 Est – Frac Lorraine © Barbican Art Gallery. Foto: Jo Underhil (detail), 2012. Collectie 49 Nord 6 Est – Frac Lorraine © Barbican Art Gallery. Foto: Jemina Yong

De tentoonstelling is georganiseerd in samenwerking met de Barbican, een cultuurhuis in Londen, waar theater en kunst samenkomen. Eerst was de tentoonstelling daar te zien en vanaf deze week dus in Amsterdam. De tentoonstelling brengt 47 kunstenaars samen, waaronder iconische namen als Louise Bourgeois, Tracey Emin en Judy Chicago. Deze bekende namen worden aangevuld door een jonge, wereldwijde generatie kunstenaars, die met uiteenlopende technieken werken om hun perspectieven tot uitdrukking te brengen. Met ongeveer 100 werken, waarvan negen afkomstig uit de eigen collectie van het Stedelijk, biedt Unravel een rijk overzicht van de rol die textiel sinds de jaren 60 in de kunst speelt. De werken variëren van intieme, handgemaakte stukken tot monumentale sculpturen die een hele ruimte in beslag nemen. Het medium textiel blijkt radicaal in zowel vorm als inhoud, waarbij traditie en experiment hand in hand gaan.

Nieuwe textieltentoonstelling in het Stedelijk Museum: UNRAVEL (1)

Het is een tentoonstelling die de kracht van textiel onderzoekt door middel van zes thematische ingangen. ‘Wound and Repair’ behandelt textiel als een helend medium, en ‘Ancestral Threads’ richt zich op de levens en technieken van voorouders, evenals op alternatieve kennissystemen die via textiel worden overgedragen. In ‘Bearing Witness’ wordt textiel ingezet als sociale en politieke kritiek. ‘Subversive Stitch’ verkent de rebellie tegen de associatie van textiel met ‘vrouwenwerk’, terwijl ‘Fabric of Everyday Life’ focust op persoonlijke verhalen, die in het materiaal vervat zitten. ‘Borderlands’ brengt zowel zichtbare als onzichtbare grenzen in kaart.

Een van de meest opvallende werken komt van Jeffrey Gibson, die de Verenigde Staten vertegenwoordigt tijdens de Biënnale van Venetië. Zijn werk, samen met dat van andere internationale kunstenaars zoals Angela Su en Margarita Cabrera, maakt voor het eerst zijn opwachting in Nederland. Hun kunstwerken zijn zowel indrukwekkend in visuele kracht als in de maatschappelijke kwesties die ze aankaarten: van onderdrukking tot migratie, van verlies tot veerkracht.

Nieuwe textieltentoonstelling in het Stedelijk Museum: UNRAVEL (2)

Indrukwekkend is ook het werk van de eerdergenoemde Hongkongse kunstenaar Angela Su, die menselijke haren gebruikt om delicate, maar pijnlijke taferelen te borduren. In haar werk wordt een naald door een oog gestoken, of worden lippen dichtgenaaid, wat een gevoel van ongemak oproept, maar ook nieuwsgierigheid wekt. Dit soort werken dwingt je om langer stil te staan, zowel bij de materiële schoonheid als bij de onderliggende pijn.

Rein Wolfs, de directeur van het Stedelijk Museum, wijst op de lange geschiedenis van textiel binnen de collectie van het museum. Al sinds de jaren dertig wordt het medium verzameld, maar vooral sinds de jaren zestig wordt het meer sculpturaal en politiek geladen. Wolfs ziet de huidige opleving van textiel in de kunst als een teken van de veelzijdigheid en actualiteit van het medium. Het biedt kunstenaars de vrijheid om verhalen te vertellen die niet alleen esthetisch, maar ook maatschappelijk en persoonlijk geladen zijn.

Zo raakt Unravel aan de grote vraagstukken van deze tijd. Margarita Cabrera’s werk, gemaakt van door Spaanse immigranten genaaide cactussen uit uniformen van de Amerikaanse grenspolitie, is een schrijnend commentaar op de immigratiecrisis. Tegelijkertijd zijn er werken die juist hoop bieden. Sheila Hicks bijvoorbeeld, creëerde kleurrijke bolletjes van textiel waarin kledingstukken van vrienden en familie zijn verwerkt, elk gevuld met herinneringen en geheimen.

Het unieke aan Unravel is dat de tentoonstelling het contrast tussen intimiteit en monumentaliteit voortdurend weet te bewaren. Waar sommige werken een bijna stille, meditatieve ervaring bieden, zijn anderen juist overrompelend en spectaculair. Textiel blijkt een veelzijdig medium dat zowel persoonlijk als politiek geladen kan zijn, dat kan verbinden en helen, maar ook kan confronteren en uitdagen.

De tentoonstelling bewijst dat textiel niet alleen een medium is om mee te werken, maar ook een medium dat ons zelf reflecteert. De geschiedenis van het medium is verweven met onze menselijke geschiedenis, en deze expositie legt op schitterende wijze de draadjes bloot die ons allen met elkaar verbinden. Zoals Wolfs opmerkt: "Textiel voegt een extra dimensie toe, zowel inhoudelijk als qua visuele ervaring."

Met Unravel toont het Stedelijk dat textielkunst niet langer in de marge staat, maar een centrale positie inneemt in de hedendaagse kunstwereld – een krachtig en veelzijdig medium dat verhalen vertelt die we niet snel zullen vergeten.

Benieuwd naar de tentoonstelling? Klik hier en bezoek de website.

Wil je meer lezen over textielkunst? Lees het artikel over textielkunstenaar Małgorzata Mirga-Tas en haar tentoonstelling in het Bonnefanten Museum hier.

Nieuwe textieltentoonstelling in het Stedelijk Museum: UNRAVEL (3)

Nieuwe textieltentoonstelling in het Stedelijk Museum: UNRAVEL (2024)

FAQs

Nieuwe textieltentoonstelling in het Stedelijk Museum: UNRAVEL? ›

Met de tentoonstelling Unravel – The Power and Politics of Textiles in Art, laat het Stedelijk Museum - Modern Contemporary Art en Design, de rol van textiel in de kunst zien. De tentoonstelling bestaat uit circa 100 werken, waarvan 9 uit de collectie van het Stedelijk, waaronder recente aankopen.

Wat hangt er in het Stedelijk Museum? ›

Collectie
  • Igshaan Adams, 'Nama stap', 2023. Foto: Gert Jan van Rooij.
  • Esiri Erheriene-Essi, 'Barricade', 2014.
  • Jeff Koons, 'Ushering in Banality', 1988. © Jeff Koons, 2007. ...
  • Dae Uk Kim, 'Lukas', 2022.
  • Harvey Bouterse, '#33', 2018–2020.
  • Martine Syms, 'GIRRRLGIRLLLGIRLGIIIRL', 2017. Foto: Nina Schollaardt.

Wat is de bijnaam van het Stedelijk Museum? ›

Het gebouw l De Badkuip.

Is Stedelijk Museum gratis? ›

De toegangsprijs voor studenten en CJP is € 10,- op vertoon van een studentenkaart (Nederlands en buitenlands zijn beide geldig). Kinderen en jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang tot het Stedelijk.

Wat krijgt het Stedelijk Museum Amsterdam? ›

De Amsterdamse Kunstraad heeft de nieuwe aanvraag van het Stedelijk Museum goedgekeurd. Daarmee komt een periode van gesteggel over de subsidie van het museum ten einde. 11,7 miljoen euro krijgt het Stedelijk van de gemeente Amsterdam, een stuk minder dan de aanvankelijk aangevraagde 15,5 miljoen per jaar.

Wat zit er allemaal in een museum? ›

Een museum heeft meestal een eigen collectie; de objecten die steeds te zien zijn noemt men ook de "vaste collectie". Meestal zijn de museumstukken uniek en waardevol, zoals schilderijen, beeldhouwwerken of archeologische vondsten. Veel musea hebben daarnaast zalen voor wisseltentoonstellingen.

Wat is het oudste museum van Europa? ›

Aan het Haarlemse Spaarne staat het oudste museum van Europa. Al sinds de oprichting in 1784 is het Teylers Museum hét symbool van de Verlichting en wordt vandaag de dag ook wel de voorloper van Wikipedia genoemd.

Wat is het kleinste museum van Nederland? ›

Kom op zaterdag 11 mei tussen 10.00 en 15.30 uur naar Het Kleinste Museum van Nederland! Je vindt deze op het terrein van de Natuurboerderij Lindehoeve aan de Haersolteweg in Dalfsen. Bezoek gratis het Kleinste Museum van Nederland in een verbouwde Paardentrailer.

Wat is het bekendste museum in Nederland? ›

Lijst van best bezochte musea in Nederland
VolgordeMuseumBezoekersaantal
1Rijksmuseum2.700.000
2Van Gogh Museum2.100.000
3Anne Frank Huis1.300.000
4Zaanse Schans2.219.371
25 more rows

Wat is het grootste museum van Nederland? ›

Welkom in het grootste museum

De Basiliek van Oudenbosch is onderdeel van het “Grootste museum van Nederland”, een initiatief van het Catharijne Convent. Het grootste museum van Nederland is in 2016 opgericht om de kerk bekender en toegankelijker te maken voor het grote publiek.

Wat is het duurste museum? ›

Het Groninger Museum heeft voor 998.000 euro een werk van de Amerikaanse glaskunstenaar Dale Chihuly aangeschaft. Het is de duurste aankoop die het museum ooit gedaan heeft. Het geld komt onder meer van het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt.

Kan je gratis naar het Rijksmuseum? ›

Volwassenen: € 22,50. t/m 18 jaar: gratis. Vrienden van het Rijksmuseum: gratis.

Welk museum is gratis? ›

Alle gratis musea en attracties om te bezoeken in Nederland
  • Corrie ten Boom Huis - The Hiding Place. Haarlem. ...
  • ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat. Den Haag. ...
  • Futureland. Rotterdam. ...
  • Tresoar. Leeuwarden. ...
  • Informatiecentrum Mar en Klif. Oudemirdum. ...
  • Cheese Museum. Amsterdam. ...
  • Beeldengalerij Het Depot. ...
  • Museum het Petershuis.

Wat is het oudste museum van Amsterdam? ›

Museum Ons' Lieve Heer op Solder
Ons' Lieve Heer op Solder
Gewijd aanSint Nicolaas
Coördinaten52° 23′ NB, 4° 54′ OL
Monumentale statusRijksmonument
Monumentnummer6107
11 more rows

Wat is het grootste museum van Amsterdam? ›

Rijksmuseum Amsterdam
Rijksmuseum
Het Rijksmuseum
LocatieAmsterdam, Nederland
Coördinaten52° 22′ NB, 4° 53′ OL
Opgericht19 november 1798
18 more rows

Was directeur van het Stedelijk Museum? ›

Karin van Gilst 2013-2017: Per 1 januari 2013 de zakelijk directeur. Ann Goldstein werd op dat moment artistiek directeur. Van Gilst vertrok bij het Stedelijk Museum per 1 oktober 2017. Beatrix Ruf 2014-2017: Per 1 november 2014 de artistiek directeur.

Wat hangt er allemaal in het Rijksmuseum? ›

10 onmisbare meesterwerken in het Rijksmuseum
  1. Zelfportret met grijze vilthoed, Vincent Van Gogh. ...
  2. Brieflezende vrouw, Vermeer. ...
  3. Het melkmeisje, Vermeer. ...
  4. De nachtwacht, Rembrandt. ...
  5. Marten en Oopjen, Rembrandt. ...
  6. Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Münster, Bartholomeus van der Helst.
Jan 15, 2020

Top Articles
I was suffering from burnout - then I decided to farm 12 sheep. I emerged a new person
Alleged victim of Irishman shot dead in Malta 'filed two reports against him' this year
Funny Roblox Id Codes 2023
Golden Abyss - Chapter 5 - Lunar_Angel
Www.paystubportal.com/7-11 Login
Joi Databas
DPhil Research - List of thesis titles
Shs Games 1V1 Lol
Evil Dead Rise Showtimes Near Massena Movieplex
Steamy Afternoon With Handsome Fernando
Which aspects are important in sales |#1 Prospection
Detroit Lions 50 50
18443168434
Zürich Stadion Letzigrund detailed interactive seating plan with seat & row numbers | Sitzplan Saalplan with Sitzplatz & Reihen Nummerierung
Grace Caroline Deepfake
978-0137606801
Nwi Arrests Lake County
Justified Official Series Trailer
London Ups Store
Committees Of Correspondence | Encyclopedia.com
Pizza Hut In Dinuba
Jinx Chapter 24: Release Date, Spoilers & Where To Read - OtakuKart
How Much You Should Be Tipping For Beauty Services - American Beauty Institute
Free Online Games on CrazyGames | Play Now!
Sizewise Stat Login
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Jet Ski Rental Conneaut Lake Pa
Unforeseen Drama: The Tower of Terror’s Mysterious Closure at Walt Disney World
Ups Print Store Near Me
C&T Wok Menu - Morrisville, NC Restaurant
How Taraswrld Leaks Exposed the Dark Side of TikTok Fame
University Of Michigan Paging System
Dashboard Unt
Access a Shared Resource | Computing for Arts + Sciences
Speechwire Login
Healthy Kaiserpermanente Org Sign On
Restored Republic
Lincoln Financial Field, section 110, row 4, home of Philadelphia Eagles, Temple Owls, page 1
Jambus - Definition, Beispiele, Merkmale, Wirkung
Netherforged Lavaproof Boots
Ark Unlock All Skins Command
Craigslist Red Wing Mn
D3 Boards
Jail View Sumter
Nancy Pazelt Obituary
Birmingham City Schools Clever Login
Thotsbook Com
Funkin' on the Heights
Vci Classified Paducah
Www Pig11 Net
Ty Glass Sentenced
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6538

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.